Sunday, December 12, 2010

1

TCS Openseesame aptitude questions with solutions TCS open seesame open see same

  • Sunday, December 12, 2010
  • Nfl nfl
  • Share
  • 1)Ferrari S.P.A is an Italian sports car manufacturer based in Maranello, Italy. Founded by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari , the company sponsored drivers and manufactured race cars before moving into production of street-legal vehicles in 1947 as Feraari S.P.A. Throughout its history, the company has been noted for its continued participation in racing, especially in Formula One where it has employed great success .Rohit once bought a Ferrari . It could go 4 times as fast as Mohan's old Mercedes. If the speed of Mohan's Mercedes is 46 km/hr and the distance traveled by the Ferrari is 953 km, find the total time taken for Rohit to drive that distance.

    a)20.72

    b) 5.18

    c)238.25

    d)6.18


    ans:b(time=distance/speed=953/4*46


    2)There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate of one litre every hour in A, it gets filled up like 10, 20, 40, 80, 160... in tank B.( At the end of first hour, B has 10 litres , second hour it has 20, and so on). If tank B is 1/32 filled after 21 hours, what is the total duration required to fill it completely?

    a)26 hrs

    b)25 hrs

    c)5 hrs

    d)7 hrs


    ans:a (21st hour 1/32 full,22nd hour 2/32 23rd hour 4/32 and so on 26th hour 32/32 ie full complete!


    3)For the FIFA world cup, Paul the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumored that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as A’s chances of winning.
    Let’s assume such rumors to be true and that in a match between Ghana and Bolivia, Ghana the stronger team has a probability of 2/3 of winning the game. What is the probability that Paul will correctly pick the winner of the Ghana-Bolivia game?

    a)4/9

    b)2/3

    c)1/9

    d)5/9

    ans:d (2/3*2/3 +1/3*1/3)




    4)The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate.Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How long will it take 72 programmers to write 72 lines of code in total?

    a)6

    b)18

    c)72

    d)12

    ans:12 (use eqn man*hour=day

    12*12=12

    72*x=72 divide eqn 1 by 2 and find x



    5)The citizens of planet nigiet are 8 fingered and have thus developed their decimal system in base 8. A certain street in nigiet contains 1000 (in base 8 buildings numbered 1 to 1000. How many 3s are used in numbering these buildings?

    a)256

    b)54

    c)192

    d)64

    ans:192 (count no:of 3 in ones place,tens place and 100ths place seperately,we will get each equal to 64,64*3=192




    6)36 people {a1, a2, …, a36} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally 36 handshakes involving the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, …, {a35, a36}, {a36, a1}. Then size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is

    a)12

    b)13

    c)18

    d)11

    ans:12




    7)Alok is attending a workshop “How to do more with less” and today’s theme is Working with fewer digits . The speakers discuss how a lot of miraculous mathematics can be achieved if mankind (as well as womankind) had only worked with fewer digits.
    The problem posed at the end of the workshop is
    How many 5 digit numbers can be formed using the digits 1, 2, 3, 4, 5 (but with repetition) that are divisible by 4?
    Can you help Alok find the answer?

    a)375

    b)625

    c)500

    d)3125

    ans:b (a number is divisible by 4 if last 2 digits are divisible by 4.five numbers can be formed from digits 1 to 5 which are divisible by 4.rest 3 places can be filled in 5*5*5 ways.total 5*5*5*5=625)




    8)After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?


    a)0

    b)12/212

    c)11/12

    d)1/12

    ans:a (since 1 letter is in improper envelope other would definitely be in improper envelope)




    9)There are two boxes, one containing 10 red balls and the other containing 10 green balls. You are allowed to move the balls between the boxes so that when you choose a box at random and a ball at random from the chosen box, the probability of getting a red ball is maximized. This maximum probability is

    a)3/4

    b)14/19

    c)37/38

    d)1/2

    ans:b (probability of selecting a box=1/2.now keep 1 red ball in box a and transfer 9 red balls to b,so probability=1/2(1+9/19)


    10)The difference between the ages of two of my three grandchildren is 3. My eldest grandchild is three times older than the age of my youngest grandchild and my eldest grandchild’s age is two years more than the ages of my two youngest grandchildren added together. How old is my eldest grandchild?

    a)13

    b)10

    c)15

    d)20

    ans:c

    tags:tcs open see same questions tcs open seesame questions tcs openseesamequestions tcs open seesame open seesame questions tcs aptitude questions with answers openseesame tcs tcs placement papers tcs interview questions
    you may also like
    tcs open seesame questions part2 
    tcs open seesame questions part3 
    tcs open seesame questions part4
    technical questions
    Resume
    Interview tips
    GD tips 

    1 Responses to “TCS Openseesame aptitude questions with solutions TCS open seesame open see same”

    durga said...
    September 17, 2011 at 12:05 AM

    Thanks for sharing, I will bookmark and be back again

    Aptitude Question Paper


    Post a Comment